Στο British Parliamentary Debate, το οποίο χρησιμοποιείται στα ελληνικά πανεπιστημιακά πρωταθλήματα debate και σε πλειόνα παγκοσμίων, τα θέματα διατυπώνονται πάντα με την εναρκτήρια φράση «Η Βουλή». Τα συνήθη θέματα που θα συναντήσετε στο debate διατυπώνονται και έχουν τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες ως εξής:
1. Θέματα Πολιτικής
Διατύπωση: Η Βουλή Θα (έκανε κάτι)" ή "Η Βουλή Πιστεύει ότι (κάτι πρέπει να γίνει)"
Παράδειγμα: "Η Βουλή Πιστεύει Ότι πρέπει να απαγορευθεί η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη"
Αυτά τα θέματα προτείνουν μια συγκεκριμένη πολιτική ή ενέργεια, συχνά με παρέμβαση της κυβέρνησης ή με κοινωνική αλλαγή
Αυτά τα θέμα απαιτούν μοντέλο. Το μοντέλο απαντά στην ερώτηση με ποιόν τρόπο η συγκεκριμένη πολιτική θα εφαρμοστεί. Στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά για ένα μοντέλο είναι ενδεικτικά: ποιός θα εφαρμόσει αυτήν την πολιτική, με ποιόν τρόπο, ποιά θα είναι η πολιτική (με επαρκείς λεπτομέρειες) και ποιός θα πληρώσει για αυτή.
2. Θέματα Ιδεολογίας
Διατύπωση: "Η Βουλή Πιστεύει ότι (κάτι είναι αλήθεια ή κάτι έχει ιδιαίτερη αξία)"
Παράδειγμα: Η Βουλή πιστεύει ότι τα χρήματα είναι ο δρόμος για την ευτυχία
Αυτή η κατηγορία θεμάτων απαιτεί την υποστήριξη ή αντίθεση με συγκεκριμένη άποψη, η οποία γίνεται με βάση πραγματολογικά κριτήρια, εάν πρόκειται για ένα γεγονός, ή και αξιακά, εάν ενέχεται αξιακή κρίση.
3. Θέματα Αντιπαραδείγματος (Counterfactual)
Διατύπωση: "Η Βουλή Μετανιώνει (κάτι)"
Παράδειγμα: "Η Βουλή μετανιώνει την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή διανομής ειδήσεων"
Aυτά τα θέματα απαιτούν να αποδείξετε γιατί είναι λογικό να μετανιώνουμε την κατάσταση που αναφέρεται στο θέμα. Δεν απαιτούν μοντέλο, ωστόσο η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει μεταξύ της παρούσας κατάστασης που μετανιώνετε και της κατάστασης που προϋπήρχε αυτής.
Δηλαδή στο παράδειγμα, "Η Βουλή μετανιώνει την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή διανομής ειδήσεων" το counterfactual είναι ένας κόσμος στον οποίο η κύρια πηγή ειδήσεων συνίσταται κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδα, ραδιόφωνο κλπ.) και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δευτερεύων.
4. Θέματα Ειδικού Δρώντος
Διατύπωση: "Η Βουλή, ως (ειδικός δρών), θα (έκανε κάτι)"
Παράδειγμα: "Η Βουλή, ως ΗΠΑ, θα έδινε προτεραιότητα στη διπλωματική εμπλοκή έναντι της στρατιωτικής επέμβασης σε παγκόσμιες συγκρούσεις"
Εδώ, οι ομιλιτές επιχειρηματολογούν από την οπτική ενός συγκεκριμένου δρώντος, όπως η κυβέρνηση, ένας διεθνής οργανισμός ή μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Όλες οι συνέπειες των επιχειρημάτων πρέπει να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον συγκεκριμένο δρώντα ή να αποδειχθεί ότι συμβαδίζουν με τις βλέψεις και τις πεποιθήσεις του. Αυτό απαιτεί κατανόηση των συγκεκριμένων συμφερόντων, στόχων και περιορισμών του δρώντος, καθώς όλες οι πιθανές διεθνείς ή κοινωνικές επιπτώσεις δεν έχουν ενδιαφέρον αφηρημένα, παρά μόνο σε συνάρτηση με τον δρώντα.